Suplement full 19 de gener 2025
Avui, dissabte, DIUMENGE II DE DURANT L’ANY, dissabte vinent a les 8 del vespre, missa dominical.
PREGUEM . . .
•EN LES MISSES D’AQUEST MES PREGAREM:
- Dissabte 4 de gener: Maruja Sánchez
Dissabte 11 de gener: Antònia Morell i Joan Gómez
Diumenge 19 de gener: Família Planas – Pascual - Dissabte 25 de gener: Família Vita – Vilaplana.
• FESTA DE SANT ANTONI
Diumenge 19 de gener de 2025 a les 11 del matí missa, tot seguit benedicció dels animals. A les 12 del matí, sardanes a la plaça de l’Església.
Sant Antoni Abat i els animals
Sant Antoni Abat és un dels sants més antics i venerats del Cristianisme.
Nascut a Egipte en una família benestant, va donar totes les seves propietats als pobres i es va retirar al desert de la Tebaida per viure-hi com un ermità, dedicant-se totalment a la pregària, la penitència i la contemplació.
La seva festa, que se celebra avui 17 de gener, és una de les més populars de l’hivern a Catalunya i en les terres de parla catalana, especialment a Menorca, d’on és patró.
La protecció de sant Antoni sobre els animals domèstics i de càrrega i alguns dels oficis que s’hi vinculen, com el dels traginers i pagesos, ha donat lloc a tradicions molt arrelades com les cavalcades dels Tres Tombs. Altres festes i celebracions populars estan basades en les seves cèlebres topades amb el dimoni, que segons la llegenda del sant l’hauria temptat i atacat diverses vegades mentre vivia al desert.
En aquests dies d’hivern, demanem la protecció de Sant Antoni, i que també protegeixi el món de la pagesia. I amb la nostra pregària, que protegeixi els nostres animals i mascotes.
• SETMANA DE PREGÀRIA PER LA UNITAT DELS CRISTIANS, DEL 18 AL 25 DE GENER
“els cristians de les diverses Esglésies i confessions ens unim a la professió de fe de Nicea i tenim el goig de dir junts: creiem. Professar la mateixa fe en la Santíssima Trinitat ens uneix com a Església i ens posa en comunió de cor i de vincles uns amb els altes. Les divisions entre nosaltres impedeixen que la comunió sigui perfectes, però és certament una comunió real. La professió de la mateixa fe, juntament amb el baptisme que hem rebut, estableixen entre nosaltres uns indissolubles vincles de comunió. Tot això ens impulsa a sospirar per la unitat plena, per fer real el desig que va expressarà el nostre Mestre a l’últim Sopar: “que tots siguin ú”. Sentim la crida del Senyor per a créixer en comunió entre nosaltres i per no deixar de pregar i de treballar per fer-la possible, per tal que així “el món cregui” (Jn 17,21)
Francesc Conesa i Ferrer, bisbe de Solsona. President de la comissió interdiocesana d’ecumenisme i de relacions interreligioses.
• LA GRAVETAT VENÇUDA PER LA GRÀCIA
És impossible no detectar les marques del temps en nosaltres: línies de fragilitat, ombres, calfreds, erosions, zones més desvitalitzades, desviaments. La unitat interior és un treball immens. Però no podem deixar córrer la construcció d’aquesta unitat. Dir, per exemple, que la vida duu la marca de la vulnerabilitat i reconèixer fins a quin punt està exposada a la possibilitat de ser ferida. […]
La vulnerabilitat és un esdeveniment total. Descobrirem, tanmateix, que a través seu ens arriba també el que ens redimeix, a la manera d’una dansa en què la gravetat és vençuda per la gràcia. (p.33)
José TOLENTINO MENDONÇA, cardenal
El petit camí de les grans preguntes.
• EL RITMES DE LA VIDA
La vida té els seus ritmes. Ja ho deia el llibre del Cohèlec:
“Tot té el seu moment, sota el cel hi ha un temps per a cada cosa” (Coh. 3,1). La vida és sempre un treball en xarxa. No és mai obre d’una sola persona. La vida és relació. La vida és festa. La vida és drama. Tot això i més forma part del nostre esdevenir persones. Com a cristians creiem que la vida és sempre un renovat amor a Déu i als altres. Un constant donar-nos compte que només l’amor dona sentit al que fem i perquè ho fem. Déu és amor. I aquesta és la premissa del nostre actuar. És ser comunitat – Església- amb cor i amb misericòrdia. I això té els seus ritmes; té els seus moments; té els seu espais; té la seva dimensió transcendent que ens eixample el cor i els sentit.
Hi ha fruits concrets que es ens fan adonar-nos d’aquests ritmes. Hi ha gent que serveix a la gent. Persones que dediquen part del seu temps i energia als altres. Cadascú aportant el millor que hom té, del talents que rebrem de Déu. És fer que els ritmes de la vida tinguin un sentit. És veure i anar-hi. És estar atent a la realitat i a les necessitats; i donar-hi resposta. No sense problemes o dificultats, sinó fer-ne una oportunitat per canviar, per millor. Sabent que sempre en Jesús trobem la hi via, hi ha vida en abundància, quan ens acostem a ell, quan en deixem transformar per ell. Quan de l’aigua en fem bon vi!
Cal que aprenguem a dialogar amb els diferents ritmes de la vida. Amb el divers, amb els diferents i amb els conflictes. Hem d’aprendre a mirar més enllà de la realitat per albirar l’Esperança. Per obrir camins d’Esperança enmig d’un món desesperançat i tancat en si mateix per por a l’altre.
Els diferents ritmes que la vida ens ofereix son una oportunitat per esdevenir persones amb tots els sentis. És la capacitat de transformació que ens empeny a anar més enllà dels nostres esquemes pre-fabricats. És mirar el món amb Esperança. No sense dificultats o incerteses, però si sembrant moments i espais que es convertiran al llarg de la vida és novetat d’alguna cosa que neix enmig dels ritmes de la vida. Potser a voltes no ens adonem de la seva presència, però s’esdevé. Són gestos concrets i senzill – i de tant concrets i senzills- ens passen per alt. Un somriure. Un bon dia. Un gest amable. Un dir gràcies. Un no perdre la paciència. Un admirar el èxits d’un altre. Un sentir el dolor de ben a prop. Un,…
Saber estar atents als ritmes de la vida, implica saber escoltar en tot moment les raons i necessitats dels altres. Deixar de mirar-nos tant el mèlic, i estar disposat a complicar-nos la vida per un ideal, per un projecte, per un Regne de Déu. És escoltar i caminar junts. Però primer de tot, cal aprendre a caminar, tots a bon ritme.
Mn. Jordi Reixach i Masachs
Girona, 19 de gener de 2025
Full Parroquial 19 de gener de 2024
Suplement full 19 de gener 2025
Imprès.SHALOM/Girona, 15 de gener de 2025