CONCERT DE SARDANES ESCRITES PER SACERDOTS I RELIGIOSOS
En el marc de la campanya que porta a terme la Confederació Sardanista de Catalunya per aconseguir que la Sardana sigui reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el passat diumenge 28 de febrer, a les 5 de la tarda, es va dur a terme, al Santuari de la Mare de Déu del Carme (Carmelites) de Barcelona, un concert de sardanes amb la cobla “Sant Jordi, Ciutat de Barcelona”, sota la direcció del seu titular, Marcel Sabaté. L’acte va ser presentat per Imma Pujol.
La singularitat d’aquest concert és que les 9 sardanes que es van interpretar han estat escrites per sacerdots i religiosos catalans, una elecció de 9 compositors d’entre els més de 60 religiosos dels quals es té constància que han compost sardanes. Entre les peces que es van escoltar figura «Princesa del Collsacabra», obra de Mn. Frederic Pujol. La desena, titulada “Camí de la UNESCO” d’Anna Abad i Gils, composta per aquesta campanya, tancava la vetllada.
Dels compositors religiosos de sardanes, només queden tres en actiu
Una de les sardanes més antigues escrites per religiosos, és Capvespre (1923), de Josep M. Cervera i Berta (Figueres, 1904 – Sant Feliu de Guíxols, 1998).
Dels 60 compositors religiosos hi ha només tres que encara són vius: Mons. Valentí Miserachs i Grau (Sant Martí Sesgueioles, 1943), President durant molts anys del Pontifici Institut de Música Sacra del Vaticà, va compondre la música d’Els Pastorets i és autor de set sardanes, de les quals es va interpretar El nostre Gerard, de l’2012 , la més recent de les compostes per un religiós; Mn. Frederic Pujol i Tarrés (Vilanova de la Muga, 1939), rector de la parròquia de Sant Miquel de Palau-sacosta de Girona i canonge organista i mestre de capella de la catedral, i Mn. Joaquim Mesalles i Sorolla (Fraga, 1940), que va ser vicari de les Borges Blanques i resideix a Roma, on exerceix de mestre de capella i organista de l’Església Nacional.