Suplement full 22 de setembre de 2024

Avui, dissabte, DIUMENGE XXV DE DURANT L’ANY, dissabte vinent a les 8 del vespre, missa dominical.

PREGUEM . . .

•EN LES MISSES D’AQUEST MES PREGAREM:

Dissabte 7 de setembre: Vilagran-Moner 
Dissabte 14 de setembre: Antònia Morell i Joan Gómez 
Dissabte 21 de setembre: Mercè Noguera  
Dissabte 28 de setembre: Vita-Vilaplana 

•CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE SANT MIQUEL 2024:

El diumenge 29 de setembre a les 11:00 am, la Parròquia Sant Miquel Palau-sacosta celebrarà la festivitat de Sant Miquel. Durant la missa, es farà el reconeixement d’agraïment a mossèn Frederic Pujol, i es farà pública la placa que quedarà a l’església. Et convidem a unir-te a nosaltres aquest dia de celebració i compartir un moment especial en comunitat. Tots són benvinguts!

•LECTIO SETEMBRE 22 DE 2024


XXV Diumenge ordinari
Escoltar els ensenyaments de Jesús.
“Anava ensenyant els seus deixebles”
Marc 9, 30-37
Introducció
L’evangeli d’avui té dues parts ben definides:
1. El segon anunci de la passió; 2. La discussió sobre qui és el més gran.

Jesús anava amb els seus deixebles per Galilea una mica d’incògnit, com ens diu el text. “Ell no volia que se sabés” (30). Marc ens diu que el motiu d’aquest voler passar inadvertit és el fet que anava ensenyant els seus deixebles. Hi estava concentrat. Quin era el tema de la lliçó? Novament l’anunci de la seva passió. En aquest anunci hi ha tres paraules clau que descriuen un procés: 1. Lliurat; 2. Mataran; 3. Ressuscitarà.

Davant aquest nou anunci de Jesús, als deixebles tampoc no els va quedar gaire clar, però es van abstenir de fer preguntes, segurament van recordar que a Pere no li havia anat molt bé quan va voler anar una mica més a fons. Per això van quedar tots callats.

Es veu que durant el trajecte, en algun moment Jesús i els deixebles van caminar separats, perquè en arribar a Cafarnaüm i entrar a casa, Jesús els va preguntar de què discutien pel camí. Ells novament van callar. Mentre Jesús els anunciava la seva passió, mort i resurrecció, ells havien estat discutint, quin seria el més gran. Segurament havien sortit a la superfície alguns noms: Pere, Joan, Sant Jaume. De tota manera ells estaven en un altre conte.

Jesús llavors els va cridar a prop i els va aclarir la manera de constituir-se en els primers.
Com? Quina paradoxa! Jesús diu: Si un vol ser el primer, sigui el darrer de tothom i el servidor de tothom (35). És fàcil pensar que tots dotze no van entendre res. Aparentment és una perfecta contradicció. Com és això que per ser el primer cal ser l’últim?

Quan es pretén ser el primer simplement perquè és el primer, només es pensa en el poder, el domini, en voler sobresortir. En canvi, quan es pretén ser el primer segons Jesús, el primer que es pensa és servir, passar desapercebuts, i fins i tot desaparèixer. En una paraula ser el darrer.

Hi ha una paraula que radicalitza les posicions. Jesús no diu que qui vulgui ser el primer es faci entre els darrers, perquè es podria ser també el ‘primer entre els últims’. Jesús diu: “Sigui el darrer de tots” (35). El mateix passa amb fer-se servidor, no només dels seus amics o dels de casa seva sinó de tots.

Per què Jesús, com a gest significatiu, crida un nen i el posa d’exemple? El nen avui i sempre ha estat la part més fràgil i vulnerable de la societat i sovint ho veiem als noticiaris. En temps de Jesús no només era fràgil i vulnerable, sinó que a més, no era tingut en compte, ni tan sols com a número per dir que hi havia una persona més (el mateix passava amb les dones). És a aquesta classe de persones més desprotegides i oblidades als qui hem d’acollir sent conscients que acollim el mateix Jesús, i en últimes, com Jesús mateix diu, acollim Aquell que el va enviar: el Pare.

Per cultivar la llavor de la Paraula a la vida:
1. Quines són les actituds que Jesús assenyala a l’evangeli d’avui per poder estar entre els primers?
2. Alguna vegada a la teva vida has aspirat a llocs o càrrecs superiors? Quines han estat les veritables motivacions? (diners, prestigi, seguretat, servei)
3. Com és la meva actitud de servei? Serveixo a tots o només a uns?

Mn. Fidel Oñoro, cjm

Full Parroquial Setembre 22 de 2024

BISBAT DE GIRONA

Suplement full 22 de setembre de 2024

Imprès.SHALOM/Girona, 20 de setembre de 2024