Suplement full 1 de setembre de 2024

Suplement full 1 de setembre de 2024

Avui, dissabte, DIUMENGE XXII DE DURANT L’ANY, Dissabte vinent a les 7 de la tarda, missa dominical.

PREGUEM . . .

•EN LES MISSES D’AQUEST MES PREGAREM:

Dissabte 3 d´agost: Mercè Costal i Rosa Soler
Dissabte 10 d´agost: Mercè Noguera
Dissabte 17 d´agost: Antònia Morell i Joan Gómez – Presideix l’Eucaristia: Mn. Jordi Reixach, rector de la parròquia de Sant Josep
Dissabte 24 d´agost: Vita-Vilaplana
Dissabte 31 d´agost: Vilagran-Moner 

•COMPTES PARRÒQUIA del 15 de juliol al 15 d´agost de 2024

INGRESSOS   DESPESES  
En efectiu. 750,60 Fixes Parroquia. 912,97
En targeta. 20,00 Telefon. 72,32
Aportacions periòdiques. 60,08 Butlleti anyal. 50,00
Total ingressos. 830,68 Electricitat. 155,27
    Despeses banc. 0,14
    Total despeses. 1.190,70

Aquest mes tenim un dèficit de 360,02 € es va acusant la reducció de les misses també el canvi de la normativa de l’elevador que passa d’una revisió trimestral a una mensual Incrementen el cost de 27,82 a 78,67 també sortiran factures pendents que controlava Mn. Frederic (A.C.S.) directament.
Esperen tenir ben aviat una solució a la manca de rector a la nostra parròquia.

•LECTIO DIVINA DIUMENGE XXII DE DURANT L’ANY

Lectio de Marc 7,1-23
Introducció

L’evangeli d’avui tracta de la puresa del cor. Podem sintetitzar-ho així: l’home “pur” és el que té el cor pur, i té el cor pur qui segueix la voluntat de Déu revelada a la Bíblia, voluntat que centra totes les decisions de l’home en la motivació fonamental de l’amor. Més ben dit, allò que cal purificar és l’amor.

Al text, Jesús estableix dos principis fonamentals, la prioritat de la paraula i la centralitat del cor, i convida a analitzar-los a partir de casos concrets.

Mitjançant aquests dos principis Jesús ens ensenya el “fer” que Déu espera de nosaltres com a homes nous. Així, la relació amb Déu no es converteix en un pur acte formalístic i màgic, sinó existencial i estructurat en el compromís quotidià. Quina bella lliçó de moral bíblica!

La d’avui és una de les pàgines de l’evangeli que mereix un estudi ampli.

Rellegim l’evangeli amb els Pares de l’Església

Els Pares de l’Església ens ensenyen a captar-li el sabor espiritual a la Paraula i a col·locar-la bé dins nostre.

Vegem com llegeixen algunes de les frases de l’evangeli d’avui dos Pares de l’Església.

El sentit de la purificació – Beda el Venerable

“(Els fariseus) els retreuen als deixebles el que no es renten les mans del cos, si bé no aconsegueixen trobar-los a les seves obres, realitzades amb les mans o amb els altres membres del cos, cap impuresa. Haurien fet millor si s’haguessin culpat a si mateixos els qui, malgrat haver-se rentat bé les mans amb aigua, tenien la consciència porca amb l’enveja (…)

Es tracta d’una tradició supersticiosa, aquesta de rentar-se repetidament, després d’estar rentats, per menjar el pa, i no prendre aliment a la tornada del mercat sense haver-se purificat primer. Però cal l’ensenyament de la veritat, segons la qual aquells que desitgen tenir part en el pa de la vida que baixa del cel, han de purificar les seves obres amb el lavatori freqüent de les almoines, de les llàgrimes i dels altres fruits de la veritat justícia, per poder participar en els misteris celestials amb puresa de cor i de cos.

Cal que la impuresa amb què cadascú es taca en ocupar-se dels assumptes terrenys, sigui purificada amb la presència freqüent de bons pensaments i bones accions, si és que ell vol gaudir de l’íntim restaure d’aquell pa.
En va els fariseus, en va tots els jueus es renten les mans i es purifiquen en tornar del mercat, si es neguen a rentar-se a la font del Salvador”.

(Beda el Venerable, Evang. Marc. 2, 7, 1-4)

L’amor responsable amb els pares – Sant Ambròs

“Hi ha un honor que no és només d’obsequi sinó de liberalitat donar sense esperar recompensa encara que de fet, honrar significa tractar segons els mèrits.

Per tant, nodreix el teu pare, nodreix la teva mare.

I si nodreixes la teva mare, és veritat que no la recompensaràs pel dolor, pels turments que ella ha patit per tu, ni li restituiràs les cures que t’ha prodigat, ni restituiràs l’aliment que ella t’ha donat amb tendra pietat vessant la llet del seu si als teus llavis, no li restituiràs la gana que ha suportat per tu, quan no menjava allò que et pogués fer mal, cosa que podria assecar la seva llet. Per tu ella ha dejunat, per tu s’ha alimentat, per tu no ha pres l’aliment que desitjava i ha pres el que no li agradava, per tu ha passat tota la nit en blanc, per tu ha plorat.

I tu pots tolerar que li falti alguna cosa?

Oh, fill, quina condemna atraus sobre el teu cap si no nodreixes la teva mare. A ella li deus allò que tens, a ella li deus allò que ets…

Potser dones als altres? I si aquests et posen l’objecció: ‘Veu primer a nodrir la teva mare’? De fet, malgrat que són pobres, no volen usufructuar una almoina impia. No has sentit a parlar prou d’aquell ric, estès sobre llit de porpra i de la taula del qual Llàtzer recollia les engrunes, com va patir les tortures de l’etern suplici per no haver donat aliment al pobre? Si greu és la culpa per no donar-los als estranys, com més greu és excloure els mateixos progenitors!

Tu podries replicar que prefereixes donar a l’Església allò que podries donar als teus progenitors. Doncs bé, Déu no et demana un do fundat a la fam dels teus progenitors”.

(Sant Ambròs, Exp. in Lluc, 8, 75.77)

Per cultivar la llavor de la Paraula en el profund del cor

Responguem personalment i en comunitat:
a) Els fariseus renyen els deixebles de Jesús perquè prenen els aliments amb mans impures. Quan és que nosaltres ens aferrem a coses terrenals, de manera que no concedim als altres la llibertat que Déu ens ha concedit?

b) Quines són les maneres de “treure el cos” als manaments de Déu? Quines paraules o eslògans humans ens ajuden a justificar-ho?

c) Tenim consciència del caràcter d’obligatorietat dels manaments de Déu?

d) Quan ens aproximem per rebre l’Eucaristia ho fem amb mans, cor i ment pura?

Mn. Fidel Oñoro, cjm

Full Parroquial Setembre 1 de 2024

BISBAT DE GIRONA

Suplement full 1 de setembre de 2024

Imprès.SHALOM/Girona, 11 d´agost de 2024