Suplement full 11 d´agost de 2024
Avui, dissabte, DIUMENGE XIX DE DURANT L’ANY, Dissabte vinent a les 7 de la tarda, missa dominical.
Dimecres vinent, a les 7 de la tarda, missa anticipada de la Solemnitat DE L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU
PREGUEM . . .
•EN LES MISSES D’AQUEST MES PREGAREM:
Dissabte 3 d´agost: Mercè Costal i Rosa Soler
Dissabte 10 d´agost: Mercè Noguera
Dissabte 17 d´agost: Antònia Morell i Joan Gómez – Presideix l’Eucaristia: Mn. Jordi Reixach, rector de la parròquia de Sant Josep
Dissabte 24 d´agost: Vita-Vilaplana
Dissabte 31 d´agost: Vilagran-Moner
•PARAULES DEL PAPA FRANCESC
CARTA ENCÍCLICA
LAUDATO SI’ DEL SANT PARE FRANCESC
SOBRE LA CURA DE LA CASA COMUNA II
Res d’aquest món ens resulta indiferent
3. Fa més de cinquanta anys, quan el món estava vacil·lant al caient d’una crisi nuclear, el sant Papa Joan XXIII va escriure una encíclica en la qual no es conformava amb rebutjar una guerra, sinó que va voler transmetre una proposta de pau. Va dirigir el seu missatge Pacem in terris a tot el «món catòlic», però agregava «i a tots els homes de bona voluntat». Ara, enfront de la deterioració ambiental global, vull dirigir-me a cada persona que habita aquest planeta. En la meva exhortació Evangelii gaudium, vaig escriure als membres de l’Església amb vista a mobilitzar un procés de reforma missionera encara pendent. En aquesta encíclica, intent especialment entrar en diàleg amb tots sobre la nostra casa comuna.
4. Vuit anys després de Pacem in terris, en 1971, el beat Papa Pau VI es va referir a la problemàtica ecològica, presentant-la com una crisi, que és «una conseqüència dramàtica» de l’activitat descontrolada de l’ésser humà: «A causa d’una explotació inconsiderada de la naturalesa, [l’ésser humà] corre el risc de destruir-la i de ser al seu torn víctima d’aquesta degradació». També va parlar a la FAO sobre la possibilitat d’una «catàstrofe ecològica sota l’efecte de l’explosió de la civilització industrial», subratllant la «urgència i la necessitat d’un canvi radical en el comportament de la humanitat», perquè «els progressos científics més extraordinaris, les proeses tècniques més sorprenents, el creixement econòmic més prodigiós, si no van acompanyats per un autèntic progrés social i moral, es tornen en definitiva contra l’home».
5. Sant Joan Pau II es va ocupar d’aquest tema amb un interès cada vegada major. En la seva primera encíclica, va advertir que l’ésser humà sembla «no percebre altres significats del seu ambient natural, sinó solament aquells que serveixen als fins d’un ús immediat i consum». Successivament, va cridar a una conversió ecològica global. Però al mateix temps va fer notar que es posa poca obstinació per a «salvaguardar les condicions morals d’una autèntica ecologia humana». La destrucció de l’ambient humà és una cosa molt seriosa, perquè Déu no sols li va encomanar el món a l’ésser humà, sinó que la seva pròpia vida és un do que ha de ser protegit de diverses formes de degradació. Tota pretensió de cuidar i millorar el món suposa canvis profunds en «els estils de vida, els models de producció i de consum, les estructures consolidades de poder que regeixen avui la societat». L’autèntic desenvolupament humà posseeix un caràcter moral i suposa el ple respecte a la persona humana, però també ha de parar esment al món natural i «tenir en compte la naturalesa de cada ser i la seva mútua connexió en un sistema ordenat». Per tant, la capacitat de transformar la realitat que té l’ésser humà ha de desenvolupar-se sobre la base de la donació originària de les coses per part de Déu.
Full Parroquial Agost 11 de 2024
Suplement full 11 d´agost de 2024
Imprès.SHALOM/Girona, 8 d´agost de 2024